Lehimli Eşanjörün Yapısı Nasıldır?

Lehimli Eşanjörün Yapısı Nasıldır?

Lehimli Eşanjör

Sızdırmazlık durumunun önemli olduğu şartlarda ya da sıcaklığın çok fazla olduğu uygulama yerlerinde, klasik contaya sahip eşanjörün yerine genel olarak MIT lehimli ısı eşanjörü tercih edilip kullanılır. Aynı zamanda lehimli eşanjör sistemleri soğutma ünite yerlerinde evaporatör ve konderser olarak, ayrıca ısıtma uygulamasında da anı ısıtıcı görevi görerek kullanım sağlar. Siz de bu eşanjörlere https://www.vefaheat.com/esanjorler/lehimliesanjor/ sitesinden ulaşabilirsiniz. MIT lehimli plakalı eşanjörler, genel anlamda farklı ısı transfer özelliğine sahip olan daha başka plakalar ile tasarlanır. Daha çok sızdırmazlık sorununun önemli olduğu pek çok işlem sırasında kullanıldığı için bu eşanjörler adından anlaşılacağı üzere plakalar birbiriyle lehimli olur. Hareketli parça yapısı az olduğu için korozyona, basınca ve sıcaklığa karşı oldukça dayanıklı bir yapısı bulunur. İhtiyaç durumuna göre tercih edilen üç tane farklı plaka tipi bulunan lehimli eşanjör sistemlerinin genel yapısı oldukça iyidir.

Lehimli Plakaların Gösterimi

MIT lehimli eşanjör plakaların farklı ısı transferi durumuna ve ihtiyacına uygun olacak şekilde ve farklı kanal tipli plakalar ile tasarlanır. Lehimli eşanjörlerde kullanılan 3 temel plaka tipi genellikle şu şekilde olur.

H- Tipi Plaka

H- Tipi Plaka da geniş açılı kanallar bulunur. Geniş açılı kanallar sayesinde ısı dağılımı olan akışkanlar kanallar içerisinde türbülans oluşturacak şekilde hareket eder.

L- Tipi Plaka

L- Tipi plakalar genellikle dar açılı kanallara sahip olur. Bu dar açılı kanallar ile ısıtranferi olan akışkanlarda basınç durumu daha minimum oranda tutulur.

M- Tipi Plaka

M- Tipi plakalar, L- Tipi plakaların ve H- Tipi plakaların bir kombinasyonu halindedir. İki plakanın da farklı özelliğini taşıyan bu melez plakalar daha çok iki akışkan arasındaki ısı farkın çok fazla olduğu durumlarda kullanılır.