İmla Kurallarının Edebiyattaki Yeri

İmla Kurallarının Edebiyattaki Yeri

Çoğumuzun başı, yazı yazarken karşımıza çıkan bin bir çeşit, çok farklı kurallar ile derttedir. Özellikle çok kitap okumayan kişiler, eline kalemi aldığında, noktalama işaretlerine istediği gibi uyamamaktadır. Bunun sonucunda ise, bu durum edebi açıdan insanlara başarısız olacakları kanısını aşılamaktadır. Bir açıdan doğru olan bu duruma, kimi edebiyatçılar, “editörlerin işi ne ?” diyerek yanıt veriyorlar. Kimi büyük şairler, şiirlerinde hiçbir şekilde noktalama işaretleri kullanmamış bile olabilmekte. Fakat işin aslı nedir? İnsanlar nasıl noktalama işaretlerinden uzak kalarak edebi açıdan iyi bir eser yaratabilirler? İşte burada büyük bir muamma ortaya çıkmaktadır. Kimi yazar, “edebiyat özgürlüktür” kavramını savunarak, insanların noktalama işaretlerini kullanmamalarına herhangi bir itirazda bulunmazken,bazı yazarlar, “dili zedeliyor” diyerek, noktalama işaretlerini kullanmayan edebiyatçıları eleştirmektedirler.

Herkes farklı bir görüşe sahip olsa da, ortada olan gerçek, noktalama işaretlerinin okuma konusunda büyük yardımı olduğudur.

Eğer noktalama işaretlerini koymadan bir yazı yazarsanız, okuyucunuz bu yazının ne olduğunu anlayamayacak, okurken zorlanacak ve sıkılacaktır. Eğer noktalama işaretlerini yerinde kullanırsanız, noktalama işaretlerinin ne anlama geldiğini bilmeyen bir okuyucu bile, içgüdüsel olarak okuma kurallarına uyacak, böylece okuma işlemini daha rahat ve keyifli yapacaktır.

Noktalama işaretleri, alışkanlık sonucunda elde edilen bir bilgidir.

Eğer kısaltmalı yazıyorsanız veya noktalama işaretleri kullanmıyorsanız, yazılarınıza bir an önce dikkat etmeye başlayarak, kolayca noktalama işareti kullanımını öğrenebilir, uygulayabilirsiniz.