Transistör İç Yapısı Hakkında Bilmedikleriniz

Transistör İç Yapısı Hakkında Bilmedikleriniz

BJT ve FET türleri başta olmak üzere gerilim kaynaklarını kontrol etmek için geliştirilen sistemlere transistör adı verilir. Sistem bileşenleri arasında bulunan FET’ler tümleşik sayısal devrelerde kullanılırken BJT’ler akım ile işlev görürler. Üç farklı bağlantısı bulunan transistörlerin çalışma prensibi oldukça basittir. Bu sistemi anlamak için araçları birer musluğa benzetebilirsiniz. Musluk örneğinde; musluk suyunu açıp kapatmak ve debisini ayarlamak için ayarlama yapılan kulpa BJT’lerde bulunsn Base’ler işlev görür. BJT’lerde bulunan base sistemi, FET’lerdeki Gate ucuna benzer. Musluğun kulp bölümüne uygulanan kuvvet ve akımının şiddeti belirlenir. Musluğa dışarıdan uygulanan kuvvet, sistemin içinde bulunan suyun akışını engeller, direnç gösterir. Bu sistemde lavabo gideri ise toprak olarak betimlenebilir.

Transistör Araçları Nasıl Çalışır?

Transistörler, elektrik direncindeki değişme sayesinde çalışırlar. Base akımının veya gate geriliminin olmadığı durumlarda iki bağlantı arasında neredeyse hiç akım geçmez. Base bağlantısındaki küçük bir akım ise direnç üzerinde azalmanın meydana gelmesini sağlar. Bu da küçük bir transistör kısmı sayesinde büyük akımların denetlenebileceği anlamına gelir. Bu sistemler bir anahtar olarak da kullanılabilir. FET’lerde verilen küçük bir akım, güçlü bir elektrik akımının devresini tamamlanmasına olanak tanır. Güçlü sinyaller üretilmesine olanak tanıyan sistemler yarı iletken devre elemanları olarak adlandırılır. Elektrik akımının kontrol edilmesine olanak sağlayan sistemler internet sayfaları üzerindeki ilgili online mağazalardan satın alınabilir.

Transistör Sisteminin Fiziki Yapısı

Transistör sistemlerinin üç adet bacağı bulunur ve bu bacaklardan birisine elektrik sinyali verildiğinde diğer bacaklar arasındaki elektrik akımı kontrol altına alınabilir. Sistem içerisinde bulunan diyotun iki farklı biçimde kutuplanması mümkündür. Diyotun anot ucuna pozitif gerilim uygulaması yapılırken katot ucuna negatif gerilim uygulaması yapılmasına ileri kutuplama adı verilir. Bu sistemde kanıttan katota akım geçişi sağlanır. Endüstrinin birçok alanında kullanılan sistemler son derece işlevseldir.