Tarımsal Danışmanlık Nasıl Yapılır

Tarımsal Danışmanlık Nasıl Yapılır

Tarımsal danışmanlık, diğer tüm işler kadar özveriyle yapılması gereken işlerden biridir. Tarımsal danışmanlığı kısaca çoğunluklu olarak ziraat odalarında ya da tarımsal danışmanlık şirketlerinde üreticiye verilen danışmanlık hizmeti şeklinde açıklamak yanlış olmaz. Bu konuda bilgi almak ve merak ettiğiniz soruları sorabilmek açısından internet sayfaları üzerindeki ilgili online firmalara bakabilir ve buradan detaylı bir şekilde inceleme yapabilirsiniz.


Tarımsal Danışman Nasıl Olunur?

Tarımsal danışmanlık için ilk olarak teknik veya mesleki liselerden ya da Ziraat Mühendisliği vb. gibi lisans bölümlerinden mezun olunmalıdır. Ardından kamu tarafından oluşturulan ''Tarımsal Yayım ve Danışmanlık'' sınavına girerek, konu üzerindeki yeterlilik belgelenmelidir. Bu da sınavdan en az 70 puan almakla mümkündür. Aday 70 puan aldığı takdirde tarımsal danışmanlık ünvanı almaya hak kazanır. Tarımsal danışman, bağlı olduğu mercileri periyodik olarak hayvansal ve bitkisel üretim kaynaklı sürdürülebilir üretim teknikleri hakkında bilgilendirir. Üreticilere bilgi ve beceri kazandırır; doğanın ve doğal kaynakların koruma altında tutulması adına halkı ve işverenlerini bilgilendirir. Çalıştığı işletmelere gerekli tavsiyelerde ve yönlendirmelerde bulunarak işletmenin analizlerini düzenli şekilde kontrol eder. Gerektiği yerde alanı hakkında eğitimler vererek üretici örgütlenmesine destekte bulunur. Kaynak olarak sesli ve/veya görüntülü, basılı bütün kaynak ve yayınlardan bilgi edinir.

Tarım Danışmanı Ne Kadar Kazanır?


Tarımsal danışmanlık alanında göreve bağlayan kişiler ilk yılları için yıllık 40.000TL'den 57.000TL'ye kadar kazanç sağlayabilirler. Beş yıla kadarki tecrübelerinde bu miktar 80.000TL'ye kadar çıkabilir. Sektörde beş yıl ve fazlası kadar zaman harcamış kişiler artık deneyimli kabul edilir ve 90.000TL 'nin üzerinde ücretlendirilebilirler. Elbette bu biraz da kişinin çalışma özverisiyle de paraleldir. Özel sektör işverenleri tarafından bu alanda çalışanlarına performans primi ödenirken, kamu kuruluşlarının tarım danışmanına özel sektörden daha az ödeme yaptığı saptanabilir. Bazı durumlardan tarım danışmanları saatlik ücrete dahi tabi tutulabilirler. Tarımsal danışmanlık yapmak isteyen kişilerin ikna kabiliyeti yüksek olmalı ve her an grup çalışmasında uyumu yakalayabilmelidir. Pazarlama becerileri geliştiği kadar işin teknik ve analitik kısmında da yeterli özgüvene sahip olmalı, sahada çalışmak için yeterli becerileri edinmelidir. Finansal konularda bilgi sahibi olması ve ehliyet sahibi olması, adayın bu sektörde önün açacak, iş bulmasını kolaylaştıracak etkenlerden birkaçıdır.